Western giyim tarzı: kovboy diyarlarından esen rüzgar

Western giyim tarzı başkalarının üzerinde beğendiğim halde kendim için asla düşünmediğim tarzlardan biriydi. Fakat moda öyle bir şey ki asla asla demeyeceksin. Onu artık çok iyi anladım. Kovboy gibi asla giyinmem derken kovboy giysilerini ararken buldum kendimi. Evet, bir süredir western tarzı aklımı alıyor ve onu araştırdıkça daha çok beğeniyorum.

western giyim tarzı
Via Pinterst

Western tarzı nedir

Öncelikle şunu berlitelim ki western tarzı etnik tarzın bir dalıdır. Western ya da diğer adıyla kovboy tarzının 1860’lı yıllarda oluşmaya başladığı biliniyor. Bu dönemde Avrupa’dan çok sayıda insan Amerika’ya göç eder ve yeni topraklara yerleşir. Tarım ve hayvancılık işlerinde rahat, pratik ve dayanıklı kıyafetlere ihtiyacları olur. Böylece çizme, kalın kumaştan pantolon ve gömlek, geniş kenarlı şapkalar bu insanların kostümü olur.

western giyim tarzı tarihçesi
Via Pinterest

Rançtaki işi kadınlar da erkeklerle birlikte yapar ve ata biner. O zamanlarda kadınların pantolon giymesi söz konusu olmadığı için kadınlar eteklerinin boyunu biraz kısaltır, ata binmeye daha uygun hale getirilir.

western stili
www.thecoolhour.com

Göçmenler yerli halkla tanışır, ürün, deneyim ve kültürel değerler alışverişinde bulunur. Böylece western tarzı etnik ayrıntılarla dolar. Pratik Avrupalıların giysilerine bir yandan Kızılderililerden deri işçiliği, püsküller, kürk, tüy, diş kolyeleri ve geometrik desenler…

kovboy stili
doubledranch.com

…diğer yandan ise İspanyol motiflerini benimsemiş Meksikalıların nakışları, mücevherleri, dantelleri katılır. Ve ortaya bu inanılmaz stil çıkar.

kovboy giyim tarzı
doubledranch.com

Western tarzının en çarpıcı bileşenleri

Kovboy tarzını kovboy tarzı yapan bazı çok belirgin ve çarpıcı bileşenleri var. Onları beraber gözden geçirmeye ne dersiniz?

Şapka

Şapka bu tarzın tacıdır, sembolüdür. Şapkada bir sihir varmışcasına onu taktığınız zaman bütün kombin farklı bir havaya bürünüyor. Western tarzına uygun bir sürü şapka modeli var. Ben kendi western kombinimde kanotye şapka kullandım.

western kombini
doubledranch.com

Ayakkabı

Ayakkabı en önemli bileşenlerden biridir. Şapka ve ayakkabı bu tarzı tutan ili sütun gibi düşünün. Western tarzında bir bot, çizme, makosen ya da terlik kombinin temelidir. Bu tarzda giyinmek istiyorsanız bence doğru bir ayakkabıdan başlamakta fyada var.

kovboy ayakkabısı
www.freebirdstores.com

Püskül

Püskül kovboy giyimine kızılderililerden gelmiş bir detay. Püskülü ister çantanızda, ister eteğinizde, ister ceketinizde kullanabilirsiniz. Tamamen sizin zevkinize kalmış.

southwest style
bohemiandiesel.com

Panço

Panço tıpkı püskül gibi Kızılderililerin eseri. Pançolar düz renk, desenli, püsküllü, püskülsüz, önden açılmalı, kısa ya da uzun olabilir. Pançolardan hoşlanıyorsanız zevkinize ve vücut özelliklerine uygun bir tane alabilirsiniz.

panço
www.britwest.net

Kovboy gömlekleri

Kovboy gömleği nedir diye anlatmaya çalışsam çok uzun sürer. Ama hepimiz zaten ne olduğunu biliyoruz. En iyisi birkaç güzel örnek göstereyim. Böyle bir gömlek kombine hemen kovboy havası katar. Ben şahsen bu gömleklere bayılırım. En kısa zamanda bir tane almayı düşünüyorum.

Denim

Western tarzı kalın, dayanıklı ve kaliteli kumaşları sever. Yazımın başında dediğim gibi bu tarz ağır işlerde çalışan insanların giyim tarzıydı. Bu kumaşlardan biri tabi ki de denim. Denim parçalardan harika bir western kombini yapabilirsiniz.

denim kombniler
bohemiandiesel.com

Aksesuarlar

Kovboy tarzı etnik bir tarz ve içinde birkaç kültür birden barındırdığı için aksesuar açısından çok zengin. Sırayla aksesuarlara bakalım:

western tarzı aksesuarları
doubledranch.com

Takılar

Western tarzının gözde metali gümüş, gözde taşı ise turkuazdır. Kombinlerde “fazla aksesuar” diye bir şey yok. Hatta ne kadar fazlaysa o kadar iyi. Takıların şekilleri çok çeşitlidir. Böcek ve hayvan alemi, yapraklar ve çiçekler, nallar ve kuş kanatları, Kızılderili sembolleri ve daha niceler.

Unutmayın kovboy tarzına her şey “doğadan” geldi ve elle işlendi: gümüş, yarı değerli taşlar, tüyler, deri, hayvan kemikleri ve dişleri, sedef ve deniz kabukları, ahşap… Bu tarza yöneliyorsanız ucuz plastik imitasyonlardan kaçının. Bütçeniz kısıtlıysa az aksesuarınız olsun ama doğal malzemelerden yapılmış kıymetli şeyler olsun.

Kovboy kravatı

Bolo kravatı olarak adlandırılan bu aksesuar aslında herkesin elindekilerle kolayca yapabileceği bir aksesuar. Bu küçük detay inanılmaz bir etkiye sahiptir ve kombini anında kovboy havasına bürüyor.

kovboy kravatı
www.vogtsilversmiths.com

Fular

Fular klasik kovboy aksesuarıdır. Kovboy kelimesini duyduğum zaman boyunda fular kafasında şapka ata binmiş birini tasavvur ediyorum. Fuları bağlamanın yüzlerce yolu var. Pinterest’e bir göz atın, bakın ranç kızları fuları nasıl bağlıyor. Fular uzun ya da kısa olabilir, broşla tutturulabilir, önden ya da arkadan düğümlenebilir.

kovboy şapkası
Via Pinterest

Kemer

Bu kemerler artık bir klasik ve birçoğumuzun dolabında var. Bence bu kemerler iyi bir yatırım. Alacaksanız kaliteli gerçek deri bir kemer alın derim. Onu uzun yıllar kullanırsınız.

kovboy kemeri
somewhatwestern.com

Alacağınız kemerin “etniklik” derecesini kendiniz belirleyin. Kemeriniz yardımcı bir parça mı yoksa odak noktası mı olacak ancak siz karar verebilirsiniz.

Defileler

Arizona rüzgarı elbette dönem dönem podyumlara ilham getiriyor. 2018 yılı moda dünyası için Western yılı oldu. Bu yıla ait koleksiyonlardan yaratıcı fikirler edinebilirsiniz. En çarpıcı western moda defilelerinin listesini hazırladım. Ünlü tasarımcıların western yorumlamasını merak ediyorsanız kendinize bir kahve hazırlayıp rahat bir pozisyon alın ve Vahşi Batı’nın nefes kesici zarafetinin tadını çıkarın.

Etro Sonbahar Kış 2018-2019

Etnik tarzı seviyorsanız Etro’yu zaten çok sıkı takip emelisiniz. “En etnik ve boho” moda evinin defileleri size görkemli ve aynı zamanda günlük hayata uygun kombinler hakkında fikir verir. Mesela bu defile:

Etro Sonbahar Kış 2020-2021

Etro’dan oldukça yeni ve “western bileşenleri” açısından zengin bir defile daha.

Christian Dior Cruise 2018

Kendi western kombinimi yaparken ilham aldığım koleksiyon. Öyle zarif, öyle büyüleyici bir defile ki izleyip te western tarzına aşık olmamak elde değil.

Chanel Paris Dallas 2013-2014

Çok ikonik bir koleksiyon. Bu defilenin en çok beğendiğim tarafı sadece kadın değil erkek ve çocuk kombinlerin de olmasıdır. Ayrıca birbirinden güzel Kızılderili ağırlıklı kombinler de sergilenmektedir.

DSquared2 Sonbahar Kış 2018-2019

Bu koleksiyonda Vahşi Batı otantikliği ve dinamik genç modası bir araya geliyor. Pek DSquared2 hayranı sayılmam ama fikir verebilecek bir defile. Bence izlemekte fayda var.

Western tarzı ve başka giyim tarzları

Western tarzından hoşlandıysanız ve onun bileşenlerini kendi tarzınıza katmak istiyorsanız hiç beklemeyin, katın. Sizin için “karışık” tarzda birkaç kombin buldum, hadi birlikte bakalım:

boho tarzı ve western tarzı

Western ve Boho

Western tarzı bazen boho tarzı ile karıştırılır. Bunun sebebi Boho tarzının çok kapsamlı bir tarz olup bütün western bileşenlerini kendi içinde barındırabiliyor olması. Mesela bakın: bu boho bir kombin ama bu kombinde western çizmeleri ve takıları var.

grunge stili

Western ve Grunge

Bu kombinde western ve grunge tarzları birbirine öyle bir dolanmış ki kombinin asıl tarzını söylemek oldukça zor. Ama neticede ortaya çıkan kombin bence çok hoş.

western ve romantik stil

Western ve Romantik giyim tarzı

Bakın kovboy tarzına ait aksesuarlar dantel elbise ile ne kadar hoş çelişiyorlar. Unutmayın moda bir oyundur, kurallarını siz kendiniz belirliyorsunuz.

Bilgi ve ilham

Bu yazıyı hazırlarken Western tarzına dair bir sürü ilginç bilgi ve ilham kaynağı keşfettim. Belki sizin işinize yarar diye en kayda değer web sitelerini buraya bırakıyorum:

Cowgirl dergisi – ABD kovboy topluluğuna adanmış çok kapsamlı bir dergi. Ranç hayatı, kovboy moda ve iç mimari, kovboy ve at ürünlerini satan mağazalar, at yarışları ve Miss Rodeo gibi yerel yarışmalar, konserler, kültür ve sanat etkinlikleri ile ilgili bir sürü ilginç haber ve reklam bulabilirsiniz.

Double D Ranch Güney Texas’ta kovboy tarzında kıyafet ve aksesuar üreten bir moda evi, hatta bir kovboy ailesinin kurduğu moda imparatorluğu desek daha doğru olur. Yılda dört koleksiyon hazırlayan “Double D Ranch” tasarımlarında kovboy, bohem ve Kızılderili tarzlarını bir araya getiriyor ve adeta Güneybatı bölgenin tarihini ve kültürünü anlatan giysiler üretiyor. Bu yazıyı hazırlarken web sitelerinde birkaç huzur ve zevk dolu saat geçirdim ve kullandığım birçok görseli oradan aldım. Modayı sanata çeviren bu aileye ve verdikleri emeğe hayran kaldım. Sitenin içerisinde Double D Ranch’ın ekibi ve çalışmaları ile ilgili haberleri okuyabileceğiniz çok sıcak ve samimi bir blog da var.

western giyim ürünleri

Brit West – Wayoming eyaletinde ranç hayatını yaşayan, western tarzında takı ve aksesuar üreten ve fotoğrafçılık yapan bir kadının başarı hikayesi. Özellikle etnik tarzda takı yapanların ve fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin bir sürü fikir edinebileceği bir web sitesi olduğunu düşünüyorum.

kızılderili modası

Kişisel görüşüm

Western giyim tarzı çok hoşuma gitse de bu tarz hangi coğrafyaya aitse orada güzel olduğunu ve orada bir şey ifade ettiğini düsünüyorum, yani Kuzey Amerika’nın Güneybatısında. Atların, kaktüslerin, çölün, kovboyların ve Kızılderililerin olmadığı yerde bu tarzda giyinmek ya da giyinmemek tabi ki sizin kararınız ama bu tarzı burada anlayabilecek çok insan yok. Kovboy şapkası ve panço ile Fatih’te bir bakkala girdiğinizi hayal edebilir misiniz? Girilir aslında ama her gün mahallenize bu şekilde meydan okumak sizi yormaz mı? Bence yorar. Bunun yerine kendi kişisel tarzınıza kovboy parçaları katarak bu egzotik tarzla biraz oynayabilirsiniz. Yukarıda sıraladığım western bileşenlerinden bir kombinde iki tane falan kullanırsanız bence gayet yeterlidir.

Yeni yazımda görüşmek üzere ❤

Spread the love