Pavlovskiy Posad şalları

Pavlovskiy Posad, Moskova bölgesinde yer alan ufacık bir şehirdir. Fakat bu şehrin adı bütün dünyada duyulmuştur. Sebebi ise orada üretilen eşi benzeri olmayan ve Rusların gurur kaynağı olan şallardır. Sevdiğiniz kadınlara Rusya’dan ne getireceğinizi bilmiyorsanız Pavlovskiy Posad şalı harika bir hediye olacaktır. Hem çok “Rus” bir hediye hem de her kadına yakışacak bir aksesuardır. Bugün size biraz Pavlovskiy Posad şallarından bahsedeyim.

Tarihçe

Şalların üretildiği fabrikanın kuruluş tarihi bilinmiyor, fakat bazı kaynaklarda 1795 yılında üretim yapıldığına dair bilgiler mevcut. O zamanlarda başörtüsü, Rus kadınları için hayati önem taşıyordu çünkü Ortodoks Hristiyanlıkta başı açık gezmek ayıp sayılıyordu. Başı örtmek tartışılmaz bir kuraldı ve başörtüsü Ortodoksluğun semböllerinden biriydi.

Genellikle her kadının günlük kullanım için bir tane sade, bir tane de göz alıcı bayramlık bir şalı vardı. Şallar kasabalarda kurulan panayırlardan alınırdı. Bayramlık şallar sandıkta saklanırdı ve sadece bayram günlerinde çıkarılırdı.

Bu tabloda kızlar sandıktan bayramlık eşyalarını çıkarıp deniyorlar. Başlarında sade günlük başörtüleri var. Bayramlık turuncu şal oturan kızın dizlerinde duruyor. Kız, şalı elleri ile onu birazdan başının üstüne atacakmış gibi tutmuş. Masanın üzerinde iri boncuklu kolyeler var, onlar da eski Rus kadın kostümünün önemli bir parçasıydı.
Bu resimde ise bayramlık şallarını bağlayıp köy eğlencesine katılan kızları görüyoruz. Kolyelerini de takmışlar. Belli ki bir bayram söz konusu. Noel olabilir.

Kadınların şallara bu kadar bağlı ve düşkün olması Pavlovskiy Posad fabrikasını olumlu etkiliyordu. Şallar çok talep gördüğü için fabrika hızla büyüyor ve gelişiyordu. İlk şalların üzerine kuş, ağaç, güneş gibi geleneksel (pagan) Rus desenleri basılıyordu. Daha sonra onlara Avrupa’dan gelen çiçekler, gül buketleri, antika vazolar, doğudan ise paisley desenleri eklendi.

1928 yılında fabrika, Moskova’da düzenlenen 1. Sanatsal Tekstil Fuarı’na katıldı. 1938 yılında ise Paris’teki Uluslararası Sanat-Sanayi Fauarı’na katıldı ve böylece dünyaca ünlü olmak için ilk adımını atmış oldu. İkinci Dünya Savaşı döneminde fabrika normal üretimini durdurdu ve Kızıl Ordu için kıyafet dikti. Savaştan sonra tekrar şal üretimine başladı. 1958 fabrika Brüksel’de düzenlenen Dünya Tekstil Fuarı’na katıldı ve orada Büyük Altın Madalya ile ödüllendirildi.

Tasarım ve desen

Şalların hepsi birer sanat eseridir. Şal üretiminin en zor kısmı desendir. Onu hazırlamak için deneyimli ressamlar çalışmaktadır. Tasarladıkları desenler fabrika konseyinde incelenip onaylanmaktadır. Sonra bu desene göre baskı üretimi düzenlenmektedir. Şallar saf yünden, püskülleri ise ipekten veya yünden yapılır. Şalların desenlerinde kullanılan renk sayısı 10 ile 30 arasıdır.

Meşhur Rus şalı
Geleneksel Pavlovskiy Posad şalları
Rus şalları

Şalların en yaygın ve en klasik deseni güldür. Onun için gül hem fabrikanın logosu oldu hem de fabrikanın olduğu ilçenin amblemini süslemektedir. Pavlovskiy Posad şehrinin bayrağında ise şal kenarını görebiliyoruz.

Pavlovskiy Posad şehrinin bayrağı
İlçenin amblemi

Pavlovskiy Posad şalları ve moda

Pavlovskiy Posad şalı birçok ünlü moda tasarımcısına ilham kaynağı olmuştur. Yves Saint Laurent’in 1976 yılında sergilediği “Rus koleksiyonu”nda bu açıkça görülebilir.

Yves Saint Laurent rus koleksiyonu

Kenzo, sonbahar 2009 koleksiyonunda da Rusya’dan gelen esintiye kapıldı.

Dolce Gabbana’nın 2012/2013 mucizevi koleksiyonunda da hep Rus şal motifleri kullanılmıştır.

İlk şalın yapıldığı zamandan bu yana 200 yıldan fazla geçse de bu şalları hala kullanıyoruz ve seviyoruz. Rusya’da birçok kadının en az bir Pavlovskiy Posad şalı vardır. Bugün bu tarihi aksesuar hem klasik hem spor kıyafetle kombinleniyor ve çok da güzel bir görüntü ortaya çıkarıyor. Bakın Gwen Stefani de dayanamamış 🙂

Pavlovskiy posad şalı kombin

Ama bana sorarsanız bu şal en güzel karlı havalarla kombinlenir. Kar yağdığı zaman size en çok yakışacak şey Pavlovskiy Posad şalıdır. Onun için İstanbul’da kar yağınca ben dolaptan şalımı kapıp kendimi dışarı attım. Şalımı size göstermezsem olmazdı. Aslında bende iki tane var. Diğerini başka zaman gösteririm.

Pavlovskiy şalı mavi
Pavlov Posad şalları
Rusyadan ne alsam
Rusyadan kadına ne alınır

Bu şallar ilginizi çektiyse fabrikanın web sitesinden şal çeşitlerine bakabilirsiniz. Rusya’dayken almak isterseniz genellikle her şehirde satış noktaları vardır. Büyük şehirlerin ise turistik yerlerinde çoğu zaman bulabilirsiniz. Fabrikanın resmi satış noktasından almıyorsanız dikkat edin, ürünün bütün etiketleri ve bakım kılavuzu kitapçığı olmalı. Fiyatları 40 TL ile 220 TL arasında değişir.

Size renkli günler diliyorum, sevgiler.


 
Spread the love