Gözlük takan ünlüler ve moda tarihine damga vuran gözlük çerçeveleri

Gözlük çok özel bir aksesuardır. En sıkıcı kombinlere bile çok farklı bir hava katabilir. Yüzünüze yakışan, karakterinize uyan ve giyim tarzınıza hitap eden bir çerçeve seçebilirseniz gözlük, asıl fonksiyonu ile birlikte sizin stil imzanıza dönüşebilir. Bugün sizler için gözlüğü artık kendilerinden ayıramadığımız gözlük takan ünlüler in listesini hazırladım.

Elton John

Elton John, 13 yaşındayken gözlük takmak istediği için takmaya başladı. Hayranlık duyduğu Buddy Holly’ye benzemek istiyordu. Yoksa onun herhangi bir görme sorunu yoktu. Ama sonra gözleri bozuldu çünkü bulabildiği gözlükleri numaralı olsa bile takıyordu.

Ünlülerin gözlük çerçeveleri

Elton John, genç yaşta kapıldığı bu gözlük tutkusunu daha sonra sahneye de taşıdı ve gözlük gösterilerinin bir parçası oldu. Sıra dışı tasarımları tercih eden sanatçı, yıllar içinde büyük bir gözlük koleksiyonu oluşturmuş. Seçkileri arasında bir silecekli gözlük bile yer almakta.

Elton John gözlükleri

Söylediğine göre koleksiyonunda 250 bine yakın gözlük varmış (!) ve evinde gözlük odası diye bir oda varmış. O odaya girmek için neler verirdim… Elton John’un stil imzası diyebileceğimiz bir gözlük modeli yok ama gözlüğün kendisi zaten onun imzası.

Ünlülerin gözlük modelleri

Okuduğum bu çılgın rakamlardan sonra Elton John’u gözlük takan ünlüler listesinin başına aldım. O bunu fazla fazla hakkediyor.

Iris Apfel

Kocaman helikopter böceği gözlerini andıran yuvarlak gözlük çerçevesini gördüğünüz zaman aklınıza Iris Apfel gelmiyor mu?

Iris Apfel gözlüğü

99 yaşındaki moda ikonu Iris, her konuda davrandığı gibi gözlük konusunda da maksimalist yaklaşım gösterdi. Efsanevi yuvarlak gözlüğünü nasıl seçtiğini şöyle anlatıyor:

Daha küçük bir çocukken bit pazarında gezmeye bayılırdım. Ve nedense değişik gözlük çerçeveleri beni büyülerdi. Ne zaman ilginç bir gözlük bulsam onu alır dolabımdaki ayakkabı kutusuna koyardım. Gençken görme sorunum olmadığı için gözlüğe de ihtiyacım yoktu. Gözlük benim için sadece bir moda aksesuarı idi. Fakat yaşım ilerlediği zaman numaralı gözlüğe ihtiyacım oldu. O zaman dedim ki madem gözlük takacağım GÖZLÜK gibi gözlük takmalıyım. Zamanında aldığım bütün o gözlükleri gözden geçirip en büyüğünü seçtim ve ona numaralı cam taktırdım.

hangi ünlüler gözlük takar

O zamanlarda Iris Apfel seçtiği gözlüğün kişisel stilinin bir parçası olup moda tarihinde iz bırakacağını bilmiyordu.

John Lennon

Sırada tüm dünyaya “büyükanne gözlüğü” modelini sevdiren efsanevi “The Beatles” dörtlüsünün bir üyesi var.

gözlük takan ünlüler

İlginç bir ayrıntı: John Lennon, miyopluğundan çok utandığı için 1976 yılına kadar hiç gözlük takmadı. 1976’da “Savaşı Nasıl Kazandım” filminde oynayacağı rol için John’un gözlük takması gerekiyordu. Kendisine sunulan birkaç gözlükten yuvarlak büyükanne modelini seçti. Bu gözlüğü takmak hoşuna gitti ve artık şöhretin zirvesinde olduğu için hayranları da yeni tarzını koşulsuz kabul etti. Böylece bu gözlük modeli yıldızın stil imzası oldu.

John Lennon gözlük modeli

John Lennon, gözlüklerini çoğu zaman bit pazarlarından alırdı. Koleksiyonunun büyük kısmı çeşitli büyükanne gözlüklerinden oluşmaktadır. Sanatçı öldükten sonra kırık gözlükleri bile açık artırmada binlerce dolardan satıldı.

John Lennon gözlük hikayesi

Bugün “büyükanne gözlüğü” ve “teashades” isimleri ile birlikte bu gözlük modeline “John Lennon gözlüğü” de deniyor. Bu arada bende bir tane John Lennon gözlüğü var, ya sizde?

Steve Jobs

Apple ve Pixar şirketlerinin kurucusu Steve Jobs’un gözlüğünü de hepimiz hatırlıyoruz değil mi? 🙂 Çünkü var mı yok mu belli olmayan bir gözlük takıyordu. Ve bence Normcore tarzının insana bürünmüş hali Jobs, kendine çok uygun bir gözlük seçmişti.

Steve Jobs gözlük modeli
Photograph for TIME by Diana Walker

İlk başta gözlük camları ovaldi. Fakat sonra Jobs gözlüğünü yaptırdığı Alman markası Lunor’un, gözlüğün camlarını yuvarlak yapmasını istedi. Mahatma Gandinin büyük hayranı olduğu için Jobs, kendi gözlüğünü Gandi’ninkine benzetmeye çalışıyordu. Jobs’ta bu gözlükten üç tane vardı: altın, gümüş ve çelikten.

Steve Jobs gözlük markası

Steve Jobs’un gözlüğünden takmak istiyorsanız buyurunuz: Lunor markasının Ideal i 380 modeli. Aynısının tıpkısına gerek yok, yeter ki benzer bir model olsun diyorsanız İnternet’te “Steve Jobs gözlüğü” olarak aratın. Çükü bu modelin adı artık bu.

Johny Depp

Johny Depp’in stili hakkında sayfalarca yazabilirim. Sinema yıldızı, kimi zaman bohem dedikleri, kimi zaman “trash” ve “fashion” sözcüklerini birleştirip “trashion” olarak adlandırdıkları eşsiz ve sadece kendine has bir tarza sahiptir.

Johny Depp gözlük markası

Gözlük, bu tarzın değişmez parçasıdır. Depp, zaman içinde farklı modelleri denemiş olsa da onun vazgeçilmezi “panto” gözlüğüdür. Dünyaya 30’lu yıllarda gelen bu gözlük modeli, bugün panto değil daha çok Johny Depp gözlüğü olarak adlandırılmaktadır. Çünkü aktör gözlüğü ile artık öylesine bütünleşmiştir ki oynadığı bazı filmlerde de panto’sunu takmıştır. Bu arada Depp’in gözleri gerçekten çok bozuk ve söylediğine göre bir gözü neredeyse hiç görmüyormuş.

Johny Depp gözlük modeli

Johny Depp’in taktığı gözlükler çoğunlukla Moscot markasının Lemtosh modelidir. Bazılarına mavimtırak cam taktırır.

Woody Allen

Kendisini tanıdığımız kadar gözlüğünü de tanıdığımız Woody Allen de bir panto hayranı. Yıllardır değişmeyen siyah panto, sadece kendi kişisel stilin bir parçası değil, aynı zamanda sinemada yarattığı ve oynadığı “küçük insan” karakterinin gözlüğüdür.

Woody Allen gözlük modeli

Johny Depp gibi Moscot Lemtosh taksa da Woody Allen, onun gözlüğü daima siyah ve giyim tarzıyla birlikte bambaşka bir gözlükmüş gibi durur.

Woody Allen gözlüğü

Bohem, yakışıklı, seksi, pahalı eskitilmiş kıyafet mağazalarından giyinen Johny Depp’in aksine Woody Allen, inek, entel, her zaman beş parasız, hayatın darbelerini teker teker üstüne alan gariban aşkenaz Yahudisi imgesini yaratmış aynı gözlükle…

Demek ki takacağımız gözlüğün karakterini biz kendimiz belirliyoruz. Kendinize gözlük çerçevesi seçiyorsanız belki sıraladığım gözlük takan ünlüler size ilham ve fikir verir. Gözlük konusunda moda veya trend değil, sadece kendi zevk anlayışınız, karakteriniz ve genel giyim tarzınız etken olmalıdır. Sevgiler ❤

Spread the love