Madeleine Albright: Broşlarımı okuyun…

Madeleine Albright kimdir?

Madeleine Albright, Clinton döneminde ABD’nin 64. Dışişleri bakanı olup bu görevi üstlenen ilk kadındı. Sadece diplomatik yetenekleri ile değil broşları ile ünlü oldu. Her broşunun aslında gizli bir mesaj olduğunu bütün dünya biliyordu. Bunu daha sonra ”Read my pins” (Broşlarımı okuyun) adlı kitabında da anlattı.

Madeleine Albright kimdir

Toplantılarda ve kongrelerde herkes broşuna bakardı ve gizli mesajı çözmeye çalışırdı. Mesela G8 toplantılarında Madeleine tek kadındı ve cinsiyeti olmayan insanları sergileyen broşunu takardı.

madeleine albright broşları

Ne tesadüf, broştaki insan sayısı da 8. Bu gümüş broş Meksika’da yapılmış, tasarımcısı bilinmiyor. Bu arada birkaç ay önce bu broşun aynısını Ebay’da gördüm. Satıcısı da bir Meksikalıydı.

Her şey nasıl başladı?

Aşağıdaki broşu Albright, Irak konulu toplantıda sergiledi. Toplantıdan kısa bir süre evvel  Saddam Hussein, Madeleine için “yılan” demişti. Zaten bu olaydan sonra gazeteciler Madeleine’e Hussein ile ilgili ne düşündüğünü sorunca onlara “broşlarımı okyun” dedi ve broş bundan sonra onun en önemli diplomatik aksesuarı oldu. Bundan sonra bakış açısını broş aracılığı ile anlattı.

Bu yılan broşu 1860 yılında yapılmış. Tasarımcısı bilinmiyor. Bu broşun tıpatıp aynısı Aliexpress’te var. 2-3 dolar birşey idi. Bilginize.

madeleine albright ırak broşu

Albright ‘ın koleksiyonunda yaklaşık 300 adet broş bulunmaktadır. Koleksiyonun büyük kısmını böcek ve hayvan temalı broşlar oluşturmaktadır, özellikle Amerika’nın sembolü olan kartallar çok kalabalık. Onun dışında çalgılar, Amerikan bayrakları, bitkiler, meyveler, özgürlük heykelleri ve Pakistan’dan hediye olarak gelen bomba atar gibi bazı egzotik broşlar.

madeleine albright broş dili

Sergi

Madeleine Albright ‘ın broşları 2009-2010 yıllarında New York Güzel Sanatlar ve Tasarım Müzesi’nde sergilendi. Değerli taşlı broşlar bu koleksiyonda istisnadır. 

madeleine albright read my pins sergi

Broşların çoğunun mücevher olarak pek bir kıymeti yoktur. Bit pazarlarından, havalimanlarından, takı dükkanlarından alınmışlar. Onları yapan tasarımcıların isimleri bilinmiyor. Onları değerli yapan Madeleine’nin kendisi.  

madeleine albright stil

Bir önceki yazımda Kraliçe Elizabeth’in broş koleksiyonundn bahsettim. Farkettiyseniz  Madeleine’nin broş dili Kraliçe’ninkinden tamamen farklı. Onun broş dili mizah, isyan ve ima dolu.

madeleine albright tarzı

Kelebekler ve uğur böcekleri “keyfim yerinde” diyor Madeleine’nin konuya iyimser baktığını gösteriyordu. Örümcekler, yılanlar ve arılar tehlike anlamına geliyordu.

madeleine albright böcek broşları

Kaplumbağalar, salyangozlar ve yengeçler, görüşmelerin artık çok uzadığını ve hızlanması gerektiğini söylüyordu.

madeleine albright kadın siyasetçiler

Kuzey Kore lideri ile yapılan toplantıya Madeleine koleksiyonundaki en büyük Amerikan bayrağını takmıştı.

madeleine albright kuzey kore

Nelson Mandela ile görüşürken omzunda Afrika kıtasının sembolü olan zebra duruyordu.

madeleine albright nelson mandela

Yasser Arafat ile yaptığı toplantıda arı broşunu takmıştı. 

madeleine albright yasser arafat

Bu arıyı ben şahsen çok sevdim, keşke benzer bir şey bulabilsem.

madeleine albright arı broşu

Suriye cumhurbaşkanı Hafez Assad ile görüşürken aslan broşunu takardı. Assad aslan demektir. Suriye’yi temsil edenlerin bu jesti çok takdir ettikleri biliniyor. Bu arada bu broşa çok benzer bir tane aliexpress’te gördüm.

madeleine albright hafez assad

Putin ile görüşürken Madeleine, Çeçenistan savaşını ima ederek bu üç maymunu takmıştı. “Kötü birşey görmüyorum, kötü birşey duymuyorum, kötü bir şey söylemiyorum” adlı bu broş takımı İradj Moini’nin eseri.

madeleine albright iradj moini

Bu çok beğendiğim böcek de öyle.

madeleine albright iradj moini pin

Aşağıdaki broşlar benim favorilerim. Keşke bunlardan bende de olsa. Ahh…

Madeleine Albright’ın 3 kızı var. Kocası ile 23 sene mutlu bir evlilik yaşadı. Ta ki 1983 yılında kocası bir sabah Madeleine’e “ben başka kadını seviyorum” diyene kadar. O yıl boşandılar ve yeni bir Madeleine dünyaya geldi. ABD Dışişleri Bakanı olacak bir Madeleine… Burada ben bitiriyorum. Çünkü bu başka bir hikaye.

madeleine albright politikada kadınlar

Sevgiler

Spread the love