Mirsad ve Mercan: Çocuklarımın isimleri

Mercan

Doğuma daha 3 ay var fakat kızıma koyacağım isim çoktan hazır. Benim için isim çok hassas ve önemli bir konu. Bu konuya sorumlulukla yaklaşmak lazım. İsim öyle bir şey ki ömür boyu taşırsın, hep senin kartvizitin olur…Rus olmama rağmen hiç kızıma Rus ismi vermek istemedim. Çocuklar burada büyüyeceği ve yaşayacağı için isimleri buraya uygun olsun dedim. Ayrıca Türk isimlerini seviyorum. Çok düşündüm. İsim hem güzel olsun, hem anlamı güzel olsun, kulağa hoş gelsin, abisinin ismi ile uyumlu olsun, çok moda bir isim olmasın ama çok eski bir şey de olmasın. Hiç de kolay iş değil. Türkiye’de binlerce isim var. Uzun arayışlardan sonra Mercan ismini seçtim. Eşim de çok beğendi ve kızımıza bu ismi koymaya karar verdik. Mercan aslında bir çok türü ile denizde yaşayan bir omurgasız organizma.  

Mercan ismi
moykamen.com

Bazı türleri değerli taş olarak kuyumculukta kullanılır. Genellikle kırmızı ve pembe renkte olan mercandan kolye, bilezik ve küpe yapılır.

Marcan taşı, başta Ukrayna olmak üzere bir çok toplumun geleneksel kostümlerinde yer almakta.

Mercan ismi kız isimleri
elle.ua

Bazı toplumlarda mercan taşının sihirli ve sıra dışı özelliklere sahip olduğuna inanılıyordu. Antik Yunanlar için mercan ölümsüzlük ve mutluluk sembolüydü. Mercan taşı, sahibinin ruh sağlığını iyileştirip mantık ve içgüdünü geliştirirmiş. Orta çağda Avrupalılar için mercan mütevazilik demekti. Antik Roma ve Yunan efsanelerinde mercan taşı bazen öldürülen ejderhaların beyninde bulunurmuş. Slav ülkelerinde mercan taşının yolcuları yıldırımdan, fırtınadan ve kötü niyetli insanlardan koruduğuna inanılıyordu. Bugün birçok ülkede hala mercanın sakinleştirici güce sahip olduğu ve ruh sağlığına iyi geldiği düşünülmektedir. Bu taşı üstünde taşıyan insan panik, korku, depresyon ve intihar düşüncelerine karşı korunaklıymış.

Mercan kelimesi Arapça kökenlidir ve birçok Müslüman topluluklarında isim olarak kullanılıyor. Orta Asya’da Marjan, Balkan ülkelerinde Mercana olarak vs. Umarım bu bilgiler kızları için Mercan ismini beğenen ama tereddüt eden aileler için faydalı olur…

Mirsad

Oğlumun adı ise Mirsad. Bu isim Balkanlar’da yaygın. Yıllar önce bu ismi Jude Law ve Juliette Binoche’un oyanıdığı “Breaking and Entering” adlı filmde duymuştum. Juliette Binoche’un oynadığı Amira ve oğlu Mirsad, Yugoslavya iç savaşı sırasında Amerika’ya kaçmışlar. Filmde Amira, oğlunun Mirsad ismi sayesinde Sırplar’dan nasıl kurtulduğunu anlatıyor.

Mirsad ismi Boşnak isimleri
www.cartelesmix.com

Eşime bu ismi bilip bilmediğini sordum. (Benim eşim Boşnak, ailesi yıllar önce Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç etmişti). Bu ismi biliyordu ve beğeniyordu, hatta Mirsad adında bir akrabası da varmış. O zaman oğlumuz olursa ismini Mirsad koyacağız diye anlaşmıştık. Bu ismin her şeyini seviyorum. Okunuşunu, yazılışını, Balkan havasını, Müslüman ismi olmasına rağmen hafif Slav esintisini…

Mirsad ismi arapça kokenli ve Kuran’da Fecr suresinde geçmektedir. Anlamı ise Gözetleme yeri, Rasad yeri, Gözetleme âleti, Suçluları gözleyip duran. Bazı kaynaklarda ise durak anlamına gelen bu isim Türkiye’ye girişiyle MİRSAT olarak revize edilmiş ve padişah tahtı olarak anlam kazanmıştır.

Mercan ve Mirsad. Mirsad ve Mercan. Umarım çocuklarım bu isimlerle mutlu ve şanslı olurlar.

Bebeğiniz için güzel bir isim seçmenizi diliyorum, sevgiler…

Spread the love