Annemin ördüğü Norveç kazağı

Norveç kazağı kış mevsiminin vazgeçilmezi. Karışık desenlerin içinde örülmüş kartaneleri, yıldızlar, ayılar, geyikler ve insanlar bizi adeta Kuzey’e taşıyor.

norveç kazağı nasıl örülür

Üstümde gördüğünüz kazağı annem bana Yılbaşı hediyesi olarak örmüş. Bu projeye ben hiç karışmadım. Fikir ve tasarım tamamen anneme ait. Bu yüzden biraz sade: annem benim aksime renkleri abartmayı sevmez. Ama ben kazağın sadeliğini sevdim. Çok pratik ve temel bir kazak olmuş.

Norveç kazağı

Kazağı örerken annem Avustralya merinosu yününden elde edilen iplik kullanmış. %98 yün %2 elastan.

örgü modelleri

Norveç kazağı karlı havaların ve tabi ki Yılbaşının habercisi.

norveç kazağım

Norveç kazaklarını sevmeyen var mıdır bilmiyorum. Ben şahsen çok severim. Hele dışarıda kar varsa hiç düşünmem Norveç kazağı giyerim.

Norveç kazağı modelleri

Kazağımın deseni

İskandinav örgü desenlerine hayranım. Desen deyip geçmemek lazım. Bu desenlerde o kadar çok bileşen var ki! Bitmek bilmeyen soğuk Kuzey geceleri, viking masalları, karanlık ormanlarda yaşayan trolllerin büyüsü, Kutup ışıkları ve gümüş kar tanelerinin düşüşü… Neredeyse 200 yıllık tarihine sahip bu desenleri bugün kendi üstümüzde taşıyabilmek büyük şans ve onur. Annemin kullandığı desen Selbu gülü (Selburose).

Birçok insan onun yıldız ya da kartanesi olduğunu zannetse de bu güldür. Bu desen ilk defa 1852’de Norveç’in Selbu adlı köyde örülmüş. Onun yaratıcısı Marit Emstad daha bir genç kız iken günün birinde ördüğü üç çift “güllü” eldiveni kiliseye getirmiş. Köyün kadınları deseni öyle beğenmişler ki kendi örgülerinde de onu kullanmaya başlamışlar. Zamanla söz konusu gül Selbu’nun armasında yer almış, Selbu ise Norveç’in örgü merkezi ünvanı kazanmıştır. 1905 yılında Norveç İsveç’ten ayrıldıktan sonra kendi ulusal kimlik unsurlarını aramaya başladı. Onlardan biri Selbu gülü oldu.

Örgü şeması

Annem kazağımı bu kazağı örnek alıp örmüş. Dergideki kadın kazağını beyaz giysilerle kombinlemiş. Bence çok güzel bir kış kombini olmuş.

Norveç kazağı şema

Bu kazağı beğenenler için örgü şemasını buraya bırakıyorum.

İskandinav örgü deseni

Yeni yazımda görüşmek üzere ❤

Spread the love