Eşkenar dörtgen ya da arleken deseni

Eşkenar dörtgen ya da arleken deseni, bir önceki yazımda bahsettiğim podyumlara dama deseninin peşinden geldi. Hoş geldi. 2021-2022 Sonbahar-Kış moda trendleri arasında görülen bu göz alıcı desene blogumda yer ayırmasam olmazdı.

Arleken desenini alıştığımız baklava deseni ile karışstırmamak gerek (İngilizce’de ona “argyle” derler). O başka bir şey.

Arleken kimdir?

Öncelikle desenin nereden geldiğini ve arlekenin kim olduğunu anlayalım. Arleken, İtalyan komedyasının değişmez karakterlerinden biridir. Arleken genellikle zengin bir beyefendinin uşağı ya da evin hizmetçisinin sevgilisi rolünü üstlenir. Arleken biraz ahlaksız, cinselliğe düşkün biri ve cinsel arzuları yüzünden başı hep belaya giriyor. Ama zalim değil, birinden kötülük görse de intikam almaya çalışmaz.

arleken kimdir

Arlekenin üçgen ya da karo desenli dar bir kostümü var. Bazen renkli bazen siyah beyaz varyasyonunu da görebilirsiniz.

İkinci el arleken kazağım

Gardrops uygulamasını karıştırırken tesadüfen bu kazağı gördüm. Fiyatı çok ama çok uygundu. İç etiketinde %100 pamuk olduğunu görünce hiç düşünmeden aldım. Pamuklu kazaklara bayılırım. Annem bana bir kazak örmek istediği zaman mümkünse pamuk ipliği kullanmasını istiyorum. Kazak kullanılmış ama iyi durumda. Sanırım 80’li yıllara ait. İki dortgenin birleştiği yerde ufak bir ip çözülmesi vardı. Onu kolayca düzelttim. Böylece az paraya güzel trend bir kazak edindim. Dışarıda çok dikkat çekiyor. Onu nereden aldığımı soranlar oluyor.

arleken desenli kazak

Bu kazağın üstünde o kadar çok renk var ki onu kombinlemenin milyonlarca yolu olabilir. İster etekle ister kotla, ister kumaş pantolonla giy. Muhteşem bir kazak.

Kombinim

En son onunla kırmızı ve kahverengi ağırlıklı bir kombin yaptım.

istanbul moda bloggerı

Aslında kırmızı ve kahverenginin birliği oldukça tartışmalı bir ahenk. Ama kazak bu iki rengi bence çok güzel barıştırdı.

karo desenli kazak

Yılan çantamı da Gardrops’tan aldım ve çok memnunum.

eşkenar dörtgen deseni

Kazak üzerimde en çok sevdiğim gibi biraz oversize duruyor.

arleken deseni
vintage kazak
kırmızı kahverengi kombin

Üstüne kırmızı pardösü giydim.

ikinci el moda

Moda tarihinde arleken deseni

Çağdaş moda tarihi boyunca tasarımcılar ara ara arleken deseninden ilham alır. 30’lardan beri arlekenin ara ara moda dünyasına uğradığını görebiliyoruz.

Sizin için 1950-1970 yıllara ait çeşitli moda dergilerinden fotoğrafları buldum:

Ve o döneme ait bazı elbiseler:

Sokak modasında arleken

Sokak modasından bulabildiğim en taze örnekleri paylaşmak istiyorum. Sadece 6 örnek bulabildim ama hepsi çok farklı ve hepsi farklı tarzlara ait. Gördüğünüz gibi siyah beyaz arleken renkli versiyoundan çok daha çarpıcı görünüyor: “palyaçoluğu” daha belirgin. Bu deseni nasıl ve hangi renkte giyeceğinizi sadece siz bilebilirsiniz.

Büyük bedende arleken deseni

Büyük bedene sahip olan kızlar bu deseni giymek istiyorsanız hiç beklemeyin. Dörtgenleri dikey şekilde uzatılmış arleken deseni size çok yakışacak.

Yeni yazımda görüşmek üzere ❤

Spread the love