Dama deseni trendi ve ikinci el elbisem

Dama deseni şu anda zirvede. Geçen sene podyumlara gelen bu trend ilk bahara kadar bizimle kalacak. Dama ya da “Satranç tahtası” olarak da adlandırılan bu desenin moda dünyasına dönüşünü “The Queen’s Gambit” dizisine borçlu olduğumuza dair söylentiler var.

the queens gambit giyim tarzı

Ben bir retro sever ve desen hastası olarak bu deseni çok sevdim ve tabii ki de ona dolabımda yer açtım. Satranç tahtası 60’larda da modadaydı. Kanıt olarak sizin için Cher’in 1966 yılına ait bu fotoğraflarını buldum.

cher dama desenli pantolon
Photo: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
https://fashionista.com/
cher 1966 dama deseni
https://photos.com/

Dama desenli elbisem

Bu deseni defilelerde görür görmez Dolap uygulamasını açtım. Arama çubuğuna “dama desenli” diye yazdım. Çıkan sonuçlar arasında tarzıma uygun bu mini elbise vardı. Bir parçanın trend olması benim için yeterli değil. Beni temsil etmeli, benim yerime konuşmalı.

dama desenli elbise

Elbise Zara’nın eski sezonlarından, neredeyse hiç giyilmemiş. Aslında kumaşı ince ve sıcak mevsimlerde giymeye uygun bir elbise. Fakat ben bacaklarımı sergilemeyi pek sevmediğim için elbiseyi soğuk havalarda değerlendiriyorum: iç göstermez külotlu çorapla ya da pantolonla. Bir de altına balıkçı yaka kazak giyiyorum.

dama deseni nasıl giyilir

Elbisenin hoş retro havası var. Hem desenden dolayı hem de mini olduğu için. Renkli çorapla kombinlenince beni 60’lara götürüyor. Sizin için 60’ların dergilerinden birkaç görsel buldum. Ayakkabılar düz ya da alçak topuklu bakın.

Ben yüksek topuk giydim. Beğendiğim çağların giyim tarzını yüzde yüz taklit etmeyi sevmiyorum. Tiyatro oyuncusu gibi görünmek istemiyorum. Zaten yeterince değişik görünüyorum 🙂 Kombinimde mutlaka modern bir şey olmalı. Retro beğendiğimi ve aynı zamanda çağdaş modaya yabancı olmadığımı gösteren kombinleri seviyorum.

dama desenli elbise ikinci el

Farklı desenlerle dama deseni

Elbiseye uygun uzunlukta retro desenli ve görünümlü trençkotum vardı. Deseninde çorabın rengi ile aynı renk mevcut.

ikinci el alışverişim

Dama deseni ile cesurca bir ahenk oluşturacağını düşünmüştüm. Bence yanılmadım.

retro giyim tarzı

Bu trençkot Mango’nun eski koleksiyonlarından. Onu Modacruz’dan aldım. Yüzde yüz pamuk ve çooook retro görünüyor. Onun eteği de var diye biliyorum fakat ona henüz rastlayamadım.

60'lar modası

Çorap

Renkli çorapları çok severim. Bunun gibi düz renk renkli çorapları Penti’den alıyorum.

retro moda 70'ler

Daha değişik desenli modeller için ikinci el kıyafet uygulamalarını karıştırmanızı tavsiye edebilirim. Bazen insanlar desenli çorapları hevesle alır, sonra kombinleyeymeyince onlardan kurtulmaya çalışır.

yeşil külotlu çorap

Gözlük

Bu gözlük bir deneydir. Aslında Gucci modelinin kaliteli bir replikası. Onu aldım çünkü orijinalini şimdilik alacak durumum yok ve yüzümde nasıl duracağını merak ediyordum.

büyük gözlük modelleri

Duruşunu beğendim. Orijinalini uygun fiyata bulursam almayı düşünüyorum.

taşlı gözlük

Bence çok eğlenceli bir gözlük. İçime Elton John kaçtı sanırım 🙂

taşlı gucci gözlük

Sokak modasında dama deseni

Her zamanki gibi bir trendi anlatırken sadece kendi kombinimi değil sokak modasından da örnek göstermeyi severim. Her trendi kendi tarzınıza entegre edebilirsiniz. Spor, casual, klasik, retro, boho… Hepsine biraz dama deseni karıştırılabilir.

istanbul sokak modası

Ünlü moda bloggerı Blair Eadie’nin dama desenli kombinleri ile başlamak istiyorum. Onu hala takibe almadıysanız mutlaka almalısınız. Desen ve renk konusunda tükenmeyen ilham kaynağıdır o. Gördüğünüz gibi dama desenli sadece siyah beyaz olmak zorunda değil. Renkli varyasyonları da çok hoş.

Dış giyimde dama deseni.

Dama desenini istediğiniz gibi kombinlerinize dahil edebilirsiniz. Bakın kot pantolonda bir fragman ya da ufak bir çanta bile kombininize taze bir görünüm sağlayabilir.

Dama deseninin farklı varyasyonlarını da değerlendirebilirsiniz. Karelerin şekli bozulmuş saykodelik dama desenine ne dersiniz? Ya da karelerin içinde çiçekler açmış bir satranç tahtasına?

Daha klasik görünümlü ve yine 60’ları akla getiren mini modeller:

En sona tatlı olarak Japon sokak modasından bazı fotoğrafları göstermek istiyorum. Sanırım dama desenini en çok Japon moda düşkünleri sahiplendi. Aslında onlarla ilgili ayrı bir post yazmam lazım. Bana sorarsanız modadan keyif alan Japonlardır. Kural yok, beğenilmeme kaygısı yok, abartmaktan korkmuyorlar. Sadece eğleniyorlar. En korkusuz ve en yaratıcı moda düşkünleri JA-PON-LAR.

Hala insanların sizin nasıl göründüğünüzle ilgili endişeleniyorsanız Japon kardeşlerin kombinlerine biraz daha sık bakmalısınız bence 🙂

Yeni yazımda görüşmek üzere ❤

Spread the love